Taina Sf. Cununi

DESPRE TAINA SFINTEI CUNUNII

Cununia sau slujba nunții este un act sfânt, de origine dumnezeiască, în care, prin preot, se împărtășește harul Sfântului Duh unui bărbat și unei femei ce se unesc liber în căsătorie. Căsătoria începe cu o iubire în care se sintetizeazã atracția trupească și cea spirituală, cu o iubire în care fiecare prețuiește pe celălalt și afirmă în iubirea sa disponibilități nelimitate de a-l respecta ca persoană, de a accepta toate jertfele și oboselile pentru el. Dar iubirea este o legătură ce se actualizează în fapte, aspectul spiritual căpătând un loc tot mai important în ea. Fiecare din cei doi săvârșește tot mai multe semne de atenție, de înțelegere, de slujire și de jertfire pentru celalalt, iar acestea îi leagă tot mai strâns, îi fac să se cunoască și să se prețuiască tot mai mult.

Căsnicia creştină este o viaţă îngemănată cu Dumnezeu şi în Dumnezeu. Este o Taină a unirii duhovniceşti, sufleteşti şi trupeşti, sfinţită de Însuşi Domnul: Cinstită să fie nunta întru toate, şi patul neîntinat (Evrei 13, 4), pentru că toate sunt curate pentru cei curaţi (Tit 1, 15). Aşa se creează o mică biserică, iar familia devine casă a lui Dumnezeu.

Taina Cununiei se primeste numai de catre creştinii ortodocşi (mire şi mireasă), însoţiţi de naşi ortodocşi, cununaţi la Biserică, din care niciunul nu a fost căsătorit bisericește mai mult de trei ori și care nu au între ei o rudenie mai apropiată de gradul cinci. Intrucat in Biserica Ortodoxa nu sunt permise mai mult de 3 cununii, trebuie mentionat că a 2-a și a 3-a cununie NU mai sunt taine ale bisericii, ci rămân a fi un pogorământ al bisericii.

In vederea primirii Tainei Cununiei, este necesara o pregatire duhovniceasca, ce consta in întâlniri şi discuţii între miri şi preot, între miri, naşi şi preot şi, mai ales, spovedirea mirilor şi a naşilor, înaintea săvârşirii Tainei Cununiei. Este bine ca pregătirea mirilor să se împlinească şi printr-o intensificare a rugăciunii lor particulare şi ancorarea cât mai concretă în viaţa liturgică a Bisericii.

Sunt anumite zile, în timpul anului, în care nu se oficiază cununii si anume:

– În toate zilele de miercuri și vineri de peste an

– În cele 4 posturi mari

– În Săptămâna Brânzei

– În Săptămâna Luminată

– În ajunul cât și în Duminica Rusaliilor

– În ajunul Praznicelor Împărătești

– De Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul (29 august)

– În ajunul Înalțării Sfintei Cruci (13 septembrie)

– De Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie)

– De la Nașterea Domnului până la Botezul Domnului

Cele de folos pentru desfasurarea slujbei:

  • Certificatul de căsătorie civilă a mirilor, fără de care nu se poate săvârşi Sfânta Taină a Cununiei;
  • Dacă unul (sau amândoi) este văduv trebuie să aducă o copie a certificatului de deces a sotului (soției).
  • Dacă unul (sau amândoi) este divorțat trebuie să aducă o copie după sentinta de divorț. Intrucat Taina Cununiei unește in veșnicie pe cei ce se căsătoresc Biserica Ortodoxă NU încurajează divorțul și nici recăsătorirea.
  • Două lumânări;
  • Inelele (verighetele);
  • O sticlă cu vin roşu dulce;
  • Două pişcoturi.

Vestimentatia tuturor celor participanti la slujba trebuie sa fie decenta, potrivită momentului.

In vederea oficierii Tainei Cununiei, intrarea in Biserica se face astfel: prima data intră doi tineri care poartă cele două lumânări, încă neaprinse, urmaţi de naş şi mireasă, naşă şi mire, de părinţii tinerilor şi de nuntaşi.