07.01.2023 – TREI ANI DE ACTIVITATE
Ca de fiecare data, prima intalnire din cadrul anului este pentru a sarbatori inca un n de activitate, un an plin de realizari, dar si de a asculta propunerile copiiilor pentru noi proiecte.
Bineinteles, totul “asezonat” cu pizza si tort.
Dupa ce am stabilit proiectele de anul acesta, am trecut la ceea ce ne place cel mai mult: sa ne jucam.
ACTVITATILE LUNII FEBRUARIE
Primavara este aproape, iar noi ne pregatim sa o intampinam cu bucurie, dar si cu un mic martisor, pe care il vom darui enoriasilor, dupa Sfanta Liturghie, impreuna cu urarea “o primavara minunata”.
Anul acesta am ales ca martisorul sa fie confectionat folosind diferite seminte.
In timp ce lucram cu dragoste martisoarele, repetam si pentru spectacolul pe careil vom sustine in cinstea mamei si bunicii.
“Iti multumesc iubita mama, iti multumesc draga bunica”
Sub denumirea “Iti multumesc iubita mama, iti multumesc draga bunica”, copiii au prezentat, in cadrul lunii martie un spectacol de poezii.
ZIUA LUI TUDOR
Am serbat ziua lui Tudor, unul dintre copiii “veterani”. Ca de obicei, am servit tort, pizza si ne-am jucat: jocurile preferate, de data aceasta, au fost ghicitorile, dar si alergaturile.
AZI GATIM……CLATITE
Vineri, activitatea cu copiii de la Centrul Educational al Bisericii Sfântul Gheorghe Nou a reprezentat un mic atelier gastronomic. Am facut clatite. Nu este prima data cand facem, insa bucuria a fost mare atat pentru “veterani”, cat si pentru copiii nou-veniti. Bucurie a fost si pentru mine, cand am vazut ca, desi nu am mai gatit de mult timp impreuna, copiii care au participat si prima data si-au adus aminte cum se fac. Asa ca, pe ei doar i-am supravegheat “din umbra” si i-am invatat pe ceilalti sa faca singuri acest delicios desert
.
AM RELUAT ACTIVITATILE
Copiii sunt in vacanta si au fost nerabdatori sa reluam activitatile (dupa o scurta pauza din cauza operatiei sotului). Am decis sa facem ceea ce le place lor cel mai mult: sa gatim. Pentru ca afara este cald, iar folosirea cuptorului inseamna un test de rezistenta, am ales sa ne bucuram de multitudinea de legume si sa pregatim tartine. Bineteles ca bucuria si veselia au fost cele care ne-au insotit.
ACTIVITATILE CU COPIII
Se simte ca este vacanta. Sambata au venit doar doua fetite. Initial, am vrut sa renunt, insa ma si gandeam la dezamagirea lor, asa ca ne-am intalnit toate trei la ora stabilita. Am continuat sa facem aperitive, iar ele au fost foarte incantate de retetele propuse.
Pe langa incantarea lor, am avut si eu bucuria mea. Saptamana trecuta Andreea a spus ca ei nu ii place usturoiul. Ok, fiecare pregateste tartina asa cum ii place. De data aceasta, tot discutand cu ea si cu Alessia, am realizat ca Andreea asimileaza usturoiul doar cu mujdeiul de usturoi si, cum ei nu ii place mancarea picanta, de aici si refuzul de a-l folosi. Atunci i-am explicat ca pus in salate, in cantitate mica, acesta aduce doar aroma, fara a fi picant. Alessia a invitat-o sa serveasca din salata ei (prima realizata) si sa faca o comparatie. La cea de-a doua salata, Andreea a folosit cu mare incredere usturoiul si a fost incantata de gustul obtinut.
ZIUA DE 1 IUNIE
Anul acesta am ales ca, de 1 Iunie, sa mergem cu copiii la Parcul “Iona Stere” de la Bucov, pentru a petrece cat mai mult timp in aer liber, dar si pentru a vizita Gradina Zoologica.
ZIUA ANDREEI SI A MARIEI MICUTE
Pentru ca o perioada de timp activitatile de la Centrul Educational au fost intrerupte, ziua de nastere a Mariei a trecut, astfel ca am ales sa o serbam in aceeasi cu Andreea. La Centrul Educational toti copiii sunt serbati cu ocazia zilei de nastere.
De data aceasta copiiii au optat pentru a viziona filmul de desene animate: “Aladin si lampa fermecata”.
La aceasta mica petrecere s-a alaturat si unul dintre fostii participanti. El tocmai a reusit la examenul de capacitate, astfel ca, cei care urmeaza sa il sustina au fost foarte curiosi sa afle noutati. La final, tanarul Teodor a fost felicitat de copii.
TIRAMISU
De ceva timp, copiii de la centru ma tot roaga sa facem tiramisu. Nu le-am dat nimic de inteles, doar le-am spus ca vom gati in continuare. Sambata, cand au vazut ingredientele a fost mare, mare bucurie. Au pregatit, s-au distrat, au facut curatenie la locurile unde au lucrat si, la final, au plecat acasa cu cate o portie de tiramisu.
Cand ei lucrau de zor, ne-a vizitat parintele impreuna cu un domn din Consiliul Parohial. Vazand bucuria de pe chipul lor si cu cata placere lucreaza, a spus ca ii asteapta la hramul Sfantului Fanurie, pe fiecare cu placinta lui, pe care sa o imparta celor care participa la hram.
ZIUA LUI DAVID SI A LUI TEO
De data aceasta au fost sarbatoriti Teodor si David, ultimul alaturandu-se de curand grupului de copii. Ne-am jucat si am vizionat un film de desene animat.
NE PREGATIM PENTRU SFANTUL FANURIE
Sambata, pe data de 26 august, biserica unde slujeste parintele duhovnic isi sarbatoreste ultimul hram – Sfantul Fanurie. Copiii de la Centrul Educational vor pregati strudele cu branza dulce si smantana.
Ei bine, ca totul sa fie asa cum trebuie, de doua saptamani pregatim strudele cu mere.
HRAMUL “SFANTUL FANURIE”
Week-endul acesta a fost un week-end dedicat Sfantului Fanurie, pentru ca serile am lucrat impreuna cu copiii de la Centrul Parohial. Vineri, desi foarte cald afara, copiii au lucrat ca albinutele si, in doua ore, deja erau pregatite pentru copt cele peste 200 buc rulouri cu branza. Dupa ce au terminat rulourile, asteptand sa fie toate coapte, s-au delectat, in curte, cu un pepene rece si delicios.
Sambata seara, ne-am intalnit pentru a pune prajiturelele in caserole si a le oferi celor care au participat la slujba.
Vazand cat de vrednicuti sunt micii patiseri, doamnele din Comitet ne-au rugat sa daruim, pe langa prajiturele, si pachetelele pregatite, ca si un pahar cu suc sau apa. Zis si facut: ne-am organizat repejor in echipe, asa cum suntem obisnuiti, si totul a mers ca pe roate.
Duminica, dupa Sfanta Liturghie, copii au daruit coliva, cate o prajiturica si un pahar de suc.
POFTITI LA MASA
Am pregatit impreuna cu copiii de la Centrul Educational al bisericii “Sfantul Gheorghe Nou” din Ploiesti, un pranz pentru domnii din Consiliul Parohial si doamnele din Comitetul bisericii, servit duminica, dupa Sfanta Liturghie. Pentru ca totusi preparatele au fost pregatite de 12 copiilasi cu varste intre 6-13 ani, parintele a fost cel care a invitat persoanele, astfel incat sa nu fie foarte multe. Cu toate acestea, au servit delicioasele si apetisantele preparate un numar de 18 persoane. Taticul unei fetite a fost foarte amabil si a stat pe langa noi facand multe fotografii copiiilor, pentru a le ramane amintire.
Au pregatit foarte frumos masa:
Meniul a fost compus din:
– Saratele, care au fost puse pe masa inca de la inceput in mici pahare
– La aperitive au pregatit:
o Oua umplute;
o Tartine cu branza feta si dulceata de ardei iuti;
o Tartine unse cu branza Almette si ornate cu felii de salam si castravete;
o Minifrigarui cu chiftelute
o Placinta de spanac cu branza feta;
- Barcute cu salata greceasca.
– La felul principal au fost pulpe de pui la gratar cu garnitura de cartofi la cuptor si castraveciori la otet. Pulpele au fost puse la marinat cu 24 ore înainte.
Iar ca desert au servit:
o Placinta cu branza
o Prajitura Tosca
- Prajitura cu fructe
Pentru a putea sa realizam toate acestea, copiii au lucrat in echipe in fiecare seara, incepand cu ziua de joi. Tot ei, organizati in echipe, au servit preparatele si, la final, au spalat vasele (la asezat pe farfurii si spalat de vase au fost ajutati de cateva mamici inimoase, pentru ca emotiile si oboseala si-au spus cuvantul)
– Emotiile au fost mari, fiecare dintre ei intrebandu-ma de unde stiu daca preparatele lor au fost pe placul invitatilor. Le-am raspuns ca isi vor da seama dupa felul cum se intorc farfuriile in bucatarie. Nu pot reda in cuvinte bucuria lor, atunci cand farfuriile s-au intors goale.
A fost mult de lucru, este prima data cand avem o actiune atat de complexa, insa a fost o experienta placuta. Parintii se mobilizeaza acum pentru a gasi o solutie sa mai gatim si cu alte ocazii (este vorba de materiil prime necesare).
LA FABRICA DE CIOCOLATA
Saptamana trecuta, impreuna cu copiii de la Centrul Parohial “Sfantul Gheorghe Nou” am fost la fabrica de ciocolata “Heidi”. Stiind cat de mult ii incanta “bucatareala’, am stiut sigur ca se vor bucura de o astfel de vizita, asa ca am participat la seminarul “Kids Jolly Jolly” in cadrul caruia copiii au creat propriile acadele.
Totul a fost minunat. Seminarul s-a tinut in interiorul magazinului fabricii, deci au fost inconjurati din toate partile de…..ciocolata. Inainte insa, spre bucuria lor, au fost echipati corespunzator.
Desii copiii, vazand toate bunatatile de pe bancurile de lucru, erau foarte nerabdatori sa inceapa sa lucreze la delicioasele acadele, dna ciocolatier Monica si colega dansei au stiut sa le capteze atentia si sa le spuna istoria ciocolatei.
Asa au aflat ca materia prima a ciocolatei este cacaua. Le-au povestit cum se obtine ciocolata din fructul copt al acestui arbore.
Dna ciocolatier le-a povestit (totul interactiv) ce se mai adauga la cacao pentru a se obtine ciocolata. Astfel, au invatat ca ingredientele sunt putine si simple: zahar, lapte praf (care este lapte de vaca deshidratat), unt de cacao, praf de cacao si extract de vanilie (bineinteles ca fiecare ingredient a fost exemplificat cu mostrele pe care le aveau doamnele). A precizat ca sunt trei tipuri de ciocolata: alba, neagra si cu lapte, cea mai sanatoasa fiind desigur, cea neagra. Copiii au fost intrebati cum se obtine ciocolata alba, iar micutii patiseri au raspuns ca “fara cacao”. Intr-adevar, asa se obtine: nu se pune praf de cacao, insa se mareste cantitatea de unt de cacao.
Tuturor ne-a explicat care este diferenta dintre “vanilie’ si “vanilina”. Vanilia se extrage din pastaia de vanilie, iar vanilina se obtine din petrol, in urma unui proces chimic.
O alta informatie pe care le-a transmis-o copiiilor, exemplificand in mod practic, a fost cea referitoare la “temperarea ciocolatei” spunand ca, in urma acestui proces, se formeaza legaturi intre particule, astfel incat ciocolata nu se va topi cand este luata in mana si va putea fi folosita in diverse moduri. Copiii au fost intrebati daca, in momentul in care au desfacut o ciocolata si au vazut ca ea are parti albicioase, au considerat ca aceasta este stricata. Bineinteles ca raspunsul a fost: Daaa. Ei bine, nu este asa, ciocolata nu este stricata, doar nu a fost suficient temperata.
Dupa toate aceste explicatii, transmise intr-un mod foarte atractiv (sincer, nu ma asteptam ca ei sa aiba rabdare sa le asculte pe doamne, cu atat mai putin sa raspunda la intrebari), a venit si momentul mult asteptat: pregatirea acadelelor.
La final, dupa ce le-a imbratisat pe doamne si a fost facuta o poza de grup, copiii au plecat cu o diploma de ucenic ciocolatier, cu acadelele confectionate si cu multa bucurie. Atat de multa ca nici nu parasisem magazinul cand au inceput sa ma intrebe: “Doamna, cand venim data viitoare?”
Mulțumim personalului de la fabrica de ciocolata “Heidi” care au oferit copiiilor o zi minunata.
Pe site-ul lor sunt seminarii și pentru adulți, astfel că, vorbind cu câțiva părinți, cred că vom reveni, însă în altă formulă.😀